Music for Tour Bus Pt 1 & 2

Elämän kulku on luontevimmillaan, jos ajatukset muuttuvat teoiksi miltei itsestään.

Janne Puurtinen kävi pari kuukautta sitten tapansa mukaan kahvittelemassa tiloissamme. Hän halusi samalla kokeilla muutamia efektejä mukanaan kulkeneen Nord Lead -syntikan kanssa.

Istuimme Custom Boardsin Eetu Lehtisen kanssa sohvalla ja ihastelimme Jannen soittoa. Keskellä päivää luotu äänimaisema loi mukavan ilmapiirin pajallemme, ja korkea kivihuone soi kauniisti ja rentouttavasti.

Vaikka Puurtinen tunnetaan parhaiten työstään HIMin kappaleilla, on hän levyttänyt myös albumillisen ambient-musiikkia nimellä Metel. Hän on ollut päivä päivältä kiinnostuneempi soundeista ja teki hiljattain myös oman soundipankkinsa Rolandin tuoreen syntikan valikoimaan.

ALOIMME VISIOIMAAN sohvalta käsin ambient-teosta, jonka Janne soittaisi tiloissamme. Kuvaisimme ja äänittäisimme sen, jotta saisimme käyttöömme kappaleen, jonka avulla voisi rauhoittua pedaalilautoja kasatessa tai vaikkapa keikkabussissa.

Olen tekstieni allekirjoituksissa jo pitkään viitannut ambient-musiikin uranuurtajaan Brian Enoon. Mieltymykseni hänen luomiinsa äänimaisemiin juontaa juurensa vuoden 2011 Yhdysvaltojen-kiertueelta, jonka tapahtumista kertova kirja Jenkkirundi ­– Seitsemän viikkoa kiertue-elämää julkaistaan tänään.

TUNTUI LUONTEVALTA nimetä Jannen sävellykset keikkabussiin istuviksi, sillä ne luovat juuri sellaisen tunnelman, jota ihminen kaipaa hektisen elämän vastapainoksi. Tässä kuultavien kappaleiden nimet viittaavat Enon varhaiseen ambient-levyyn Music for Airports, joka niin ikään on tehty käyttömusiikiksi ja rauhoittamaan mieltä.

Kaksiosainen teos äänitettiin yhdellä otolla ateljessamme Kruununhaassa. Koppasimme mukaan kaupalta läjän efektejä, joista Janne koki saavansa inspiraatiota. Pystytimme kosketinsoittimet telineisiinsä ja väsäsimme Eetun kanssa häthätää pedaalilaudan niin, että kaikki efektit saatiin soittajan ulottuville. Olimme tehneet Jannelle jo kaksi pedaalilautaa, mutta tällä kertaa efektikattaus luotiin vain tätä kappaletta varten.

KUN ILTA ALKOI HÄMÄRTYÄ, kuvaajat tulivat paikalle ja tallensivat tämän ainutlaatuisen hetken sellaisenaan. Ei harjoituksia, ei uusintaottoja. Vain artisti itse tietää, moniko hänen soittamistaan teemoista oli ennalta mietitty ja moniko syntyi tuossa hetkessä. Tulos on joka tapauksessa ainutlaatuinen ja eheyttävä kenelle tahansa puisevan työpäivän lomaan.

Kokeilin tätä tietysti ensimmäisenä itse. Katsoin ennen tämän saatteen kirjoittamista molemmat videot läpi kuulokkeiden kanssa, eikä tässä päivässä ole niiden jäljiltä enää mitään, mikä voisi mennä pieleen. Mieli lepää.

1.9.2016 Kimmo Aroluoma
Kirjoittaja ja videon tuottaja on paikoitellen maaninen kaupan pitäjä, jonka mielestä musiikkimedia on ahdingossa.

VIDEOLLA KÄYTETTYJÄ EFEKTEJÄ:

Keeley Caverns Delay & Reverb

Keeley Caverns Delay & Reverb antaa käyttöösi maksimissaan 950 millisekuntia analogisoundista delaytä ja kolme erilaista, studiotasoista kaikusoundia. Soundeja voidaan käyttää yhtä aikaa tai erikseen, molemmille omat jalkakytkimet.
239,00 €
Osta

Chase Bliss Warped Vinyl Mk II Analog Vibrato/Chorus

Chase Bliss Warped Vinyl antaa sinulle vääntyneen vinyylilevyn soundin. Tämän lisäksi Warped Vinyl tuottaa laajan valikoiman chorus- ja vibratosoundeja. Warped Vinylin signaalitie on täysin analoginen. Jokainen säätönamiska on yhdistetty mikroprosessoriin, joka ohjaa analogista efektiä. Kitarasignaalisi pysyy täysin analogisena, eikä sitä digitalisoida missään vaiheessa. Digitaalinen kontrollimaailma antaa käyttöösi mahdollisuuksia, jotka eivät ole olleet aiemmin mahdollisia analogisissa efekteissä.
409,00 €
Osta

ADA Flanger

A/DA Flanger on yksi kaikkien aikojen legendaarisimmista efektipedaaleista. Normaalisti vältämme superlatiiveja, mutta tämä pedaali kuulostaa uskomattoman hyvältä ja on maineensa veroinen. Reissue-malli esiteltiin vuonna 2009 ja sen soundi ja käytetyt osat ovat hyvin uskollisia alkuperäiselle, 1970-luvun lopulla esitellylle mallille. Eroja ovat reissue-mallin True Bypass-kytkentä ja se, minkä mallisia Panasonic bucket brigade-piirejä pedaali käyttää.
315,00 €
Osta

TILAA KUUKAUSITTAINEN BACKSTAGE-BLOGI SUORAAN SÄHKÖPOSTIISI

 

comments powered by Disqus