Mikko Kososen pedaalidogma

Idea oli jo lähtökohtaisesti tavallisuudesta poikkeava.

Mikko Kosonen soitti minulle eräänä aamuna ja kertoi hankkineensa yhden Keeley Electronicsin efektin ja inspiroituneensa siitä kovasti. Mikko oli tehnyt sen avulla uuden biisin ja halusi nyt kokeilla kaikkia muitakin Keeleyn efektejä.

Mikon mielestä efekti on instrumentti siinä missä kitarakin. Sen pitää antaa soittajalle jotain ja tuoda musiikkia tullessaan. Pedaalien tekninen puoli tai miten ne vertautuvat johonkin vanhaan vintage-efektiin eivät häntä juurikaan kiinnosta.

Mikko halusi kuvata dogma-tyyliin videon jokaisesta Keeleyn efektistä. Videolla hän soittaisi kaikkia pedaaleita ensimmäistä kertaa ja antaisi niiden inspiroida ääniä kitarasta sen sijaan, että päättäisi etukäteen mitä soittaa.

Mikko Kosonen on tunnettu heittäytymisestään. Hän teki taannoin vuoden mittaisen Kitaradogma -videosarjan, jossa hän äänitti soittoaan 365 päivän ajan ja latasi ne katsomatta You Tube-kanavalleen. Hän myös piti Custom Boardsin koulutuksissa luennon improvisaatiosta ja soitti päivän päätteeksi parinkymmenen minuutin improvisoidun pätkän, joka löytyy Custom Boardsin You Tube-kanavalta.

Sovimme Mikon kanssa päivän kuvauksille. Iltapäivällä Mikon olisi haettava lapsensa päiväkodista, mutta sitä ennen tavoitteena oli soittaa ja kuvata niin monta pedaalia kuin suinkin ehtisimme.

Kuvauspäivä osoitti hänen kovan kuntonsa. Sitä edeltävän päivän Mikko oli viettänyt kokonaisuudessaan TV-studiolla. Mies oli uupunut, mutta rutinoitunut kuvauksiin. Testisoittoja kertyi lopulta kunnioitettavat 18 kappaletta!

Teimme videot ns. shotgun-metodilla. Otin pedaalin hyllystä ja kytkin sen valmiiksi, laitoimme kamerat pyörimään ja äänityksen päälle. Tulokset ovat kiehtovaa kuunneltavaa, eikä niistä puutu vaaran makua, virheitä tai sattumuksia.

Käytimme kolmea erilaista videokameraa, mitä meiltä Boardin laareista sattui löytymään. Kaikki kitaraosuudet taltioitiin Kemperin profiloivan vahvistimen läpi suoraan interfacen kautta kovalevylle. Soundina oli Kemperistä valmiina löytyvä Vox AC 30. Emme käyttäneet kaikua tai tilaa, vaan kaikki soundit ovat kuivana suoraan Kemperin ulostuloista.

Julkaisen tänään kuusi ensimmäistä videota tuosta sessiosta. Kuva ja ääni ovat dogma-tyyliin käsittelemättömiä eli juuri sellaisena kuin me ne taltioimme.

Pakko sanoa, että ihailen Mikon rohkeutta. Tieto siitä, että videot leviävät You Tubessa, voisi saada monen kitaristin hermostuneeksi, etenkin kun pedaalia päälle painaessa ei ole mitään hajua mitä on luvassa. Juuri se tekee näistä videoista niin mielenkiintoisia.

26.10.2017 Kimmo Aroluoma
Kirjoittaja on Custom Boardsin ja Backstage-blogin perustaja.

comments powered by Disqus