Björn ”Mad Professor” Juhlilta eivät lopu ideat kesken!

Olen päässyt seuraamaan vierestä monia luomisvoimaisia artisteja. Etenkin elektroniikkapuolella heitä yhdistää yksi asia: pakonomainen tarve luoda uutta. Moni lupaava piiri on jäänyt harvojen herkuksi vain koska sen suunnittelija on jo siirtynyt elämässään eteenpäin. Sen sijaan, että toistettaisiin samaa, luodaan mieluummin uutta.

Björn Juhlilla on käynyt tuuri. Hänellä on ollut mahdollisuus luoda uutta ja antaa muiden hoitaa valmistus, paketointi ja myynti. Kirjoitin taannoin artikkelin Björnin ja Mad Professorin yhteisestä historiasta. Björn ei jäänyt lepäämään laakereillaan. Artikkelin jälkeen Mad Professorista kasvoi maailmanlaajuinen, hyvämaineinen efektivalmistaja. Nykyään he ovat kotimaisen musiikkilaitevalmistuksen ja viennin edelläkävijä numero 1.

Viime käynnillään Suomessa Björn esitteli kasan uusia pedaaleitaan, joista yksi oli kaikkien mielestä ylitse muiden: idealtaan ainutlaatuinen Mad Professor Evolution Orange Underdrive.

Mad Professor PCB Evolution Orange Underdrive

Pedaali tekee saman kuin kitaran volumepotikan laskeminen, eli puhdistaa kitarasoundin. Jos soittaja hallitsee instrumenttinsa dynamiikan voi hän soittaa hyvinkin puhtaita ja yläharmonisesti rikkaita soundeja, vaikka vahvistin olisi säädetty kuinka säröiseksi. Tämä pedaali tekee saman ja vielä vähän enemmän. Tsekkaa Tuomo Bormanin demo pedaalista alta:
169,00 €
Osta

Mad Professorin koneisto puskee koko ajan uusia pedaaleja. He aloittivat hiljattain yhteistyön suomalaisen Lassi Ukkosen kanssa. Hänen ensimmäiset efektinsä Simble ja Predriver ovat olleet valtavan suosittuja, eivätkä suotta.

Björnkään ei jäänyt lepäämään laakereillaan. Hänen pöytälaatikostaan löytyi monia piirejä, joiden kantavuutta hän halusi kokeilla. Yhteistyössä Mad Professorin Japanilaisen jakelijan LEP Internationalin kanssa syntynyt One Control -nimen alla kulkeva minipedaalisarja täydentää Björnin suunnittelemia efektejä minipedaalimuodossa. Tsekkaa Tuomo Bormanin demo pedaalista:

One Control Prussian Blue Reverb

Kaikusoundi, joka on yhdistelmä halli- ja jousikaikujen parhaita puolia. Efekti toimii sähkökitan ja basson lisäksi myös akustisien kitaroiden ja bassojen efektointiin. Pedaalin erikoisominaisuus on kaiun pituuden modulointi, joka aikaansaa luonnollisen kuuloisia tilaheijastumia.
169,00 €
Osta

Nämä efektit on suunniteltu lähtökohtaisesti halvemmiksi ja tehty massatuotantona, kuitenkaan laadusta tinkimättä. Ne teetetään yhtiön omalla tehtaalla Kiinassa, ja niitä kokeillessa on selvää, ettei Björn ole taaskaan mennyt sieltä mistä aita on matalin. Hän itse kertoo periaatteistaan näin:

– Mad Professor -merkki on lempilapseni. Niiden suunnitteluun ja markkinointiin satsataan aina paljon aikaa ja vaivaa. One Control on taas halvempi sarja, joka antaa myös budjetiltaan tiukempien soittajien päästä soittamaan pedaaleillani. Mielestäni molemmat puolustavat paikkaansa, sillä molempien pedaalisarjojen design on täysin omansa. Ideoista ei tule olemaan pulaa jatkossakaan, hän myhäilee virne naamallaan.

Custom Soundsille Mad Professor on kaikista läheisin brändi. Tunnemme jokaisen pedaalin kuin omat taskumme. On kunnia jatkaa Björnin ja Harri Kosken kunniakasta perintöä kotimaisen musiikkiviennin edelläkävijöinä.

Efektinälkämme on kuitenkin liki loputon. Etenkin One Control -pedaaleita myydään pitkin Eurooppaa joten koemme, että suomalaisilla on myös oikeus päästä vertaamaan näitä alkuperäisiin Mad Professoreihin. Tätä kutsutaan palveluksi, sillä vain omia korvia uskomalla tiedät oletko jäänyt jostain paitsi.

30.11.2015 Kimmo Aroluoma
Kirjoittaja on Brian Enon avulla itsensä elinvoimaisena pitävä entinen stoner-rokkari, toinen Custom Soundsin omistajista sekä Custom Boards -pedaalilautakonseptin kehittäjä.

TILAA BACKSTAGE-BLOGI SUORAAN SÄHKÖPOSTIISI

comments powered by Disqus