Säästä rahaa ja huolla pedaalisi itse

Pedaalien huolto oli yksi aihe Kitararigin anatomia ‑koulutuksessamme. Custom Boardsin Eetu Lehtinen kävi luentoa varten läpi yleisimmät viat ja miten niitä voidaan ehkäistä ilman elektroniikan syvempää tuntemusta.

"Meihin otetaan usein yhteyttä viallisten pedaalien takia. Moni lähettää efektinsä huollettavaksi suoraan tekemättä niille perustarkistuksia, jotka olisivat helppoja toimenpiteitä kaikille muusikoille. Yksinkertaisimmillaan pedaaleista on ollut vain patteri loppu ja moni muukin ongelma on selvitettävissä kotikonstein", kertoo Eetu.

Tätä blogia varten Eetu kokosi yleisimmät viat ja vinkit niiden paikantamiseksi ja korjaamiseksi. Monissa näissä tapauksissa jokainen pystyisi huoltamaan efektinsä itse. Jos haluat säästää itseltäsi aikaa ja rahaa, lue ja katso tämä brieffi läpi, ennen kuin lähetät vialliseksi kokemasi laitteen meille. Ongelma voi olla helpompi kuin uskotkaan.

Eristä vika pedaaliin

Yllättävän usein vika on jossain muualla kuin pedaalissa. Etenkin jos järjestelmä on monimutkainen, on vian eristäminen on ensimmäinen ja tärkein vaihe sen paikallistamisessa.

Testaa laitetta yksinään paristolla tai sen omalla virtalähteellä, vain instrumentti ja vahvistin kytkettynä. Varmista vielä, että testauksessa käytetyt johdot, kitara ja vahvistin ovat ehjiä.

Tarkista myös, että pedaali saa oikeaa jännitettä, tarpeeksi virtaa ja että virtalähteen polariteetti on oikea. Ota myös mahdollinen daisy chain -syöttö pois. Pedaalien volttien ja ampeerien tarpeen voi tarkistaa nykyään helposti googlaamalla tai valmistajan nettisivuilta.

Efektien peruspuhdistus

Efektit keräävät helposti likaa ja kondensaatiota keikkaolosuhteissa. Pienet rutinat ja rohinat saa helposti pois puhdistamalla laitetta elektroniikkakäyttöön tarkoitetuilla aineilla. Käytännössä näitä on kaksi erilaista, jolla pärjäät kaikissa tilanteissa.

PRF 6-68 Kontakt 220ml

Jos jakeissa tai kytkimissä on vikaa, käytetään sinistä PRF-purkkia.
7,90 €
Osta

PRF 7-78 Kontakt 220ml

Jos potentiometreissä on likaa, käytetään ruskeaa PRF-purkkia.
7,90 €
Osta

Mekaaniset viat

Pedaalien osat löystyvät kuljetuksen aikana, ja usein vika on silmin havaittavissa.

Katso ensin ulkoisesti, ovatko liittimet kunnolla kiinni ja meneekö esimerkiksi virtajohto kunnolla pohjaan asti. Yleinen vika on esimerkiksi Crybaby-wahin paksun kuoren aiheuttama ilmiö, jossa kulmamallinen virtaliitin pomppaa sieltä helposti ulos.

Matalilla jännitteillä toimivien peruspedaalien avaaminen on täysin turvallista, joten voit rohkeasti ruuvata kuoren auki ja kurkistaa sisään. Tarkista ensiksi, onko kaikki silmämääräisesti kunnossa. Tässä voi käyttää apuna pitkää puutikkua, esimerkiksi japanilaisesta keittiöstä tuttuja syömäpuikkoja.

Tarkista, ovatko jakit löystyneet ja osuvatko ne toisiinsa aiheuttaen oikosulun. Voit kiristää ne paikoilleen pitämällä jakkia paikallaan pedaalin sisäpuolelta. Onko jonkin jakin ”kynsi” väsynyt ja taittunut liian alas? Sen voi taittaa varovasti pihdeillä ylöspäin. Onko joku pikaliitin irronnut? Ne saa helposti klipsattua takaisin kiinni vastapalaansa.

Jos pedaali pitää ääntä siihen koputtaessa se voi tarkoittaa, että signaalin maa ei ole yhteydessä chassiksen maahan. Tämä on yleistä etenkin Electro Harmonixin pedaaleissa. Helppo ratkaisu on vaihtaa input- ja output-jakkeihin metalliprikat muoviprikkojen tilalle.

Viallisen osan vaihto

Koita arvioida silmämääräisesti, onko jokin osa selkeästi rikki. Rikkoutunut vastus on helppo tunnistaa, samoin kuin katkennut johto, irronnut juotos tai kosahtanut kondensaattori.

Useimmin vika on kuitenkin pedaalin kytkimessä. Kytkimet ovat mekaanisia osia, joiden ei ole tarkoitettukaan kestävän ikuisesti. Valmistajat lupaavat niille yleensä noin 10 000 polkaisua, mutta jos niitä käsitellään kovakouraisesti, on kytkimen elinkaari huomattavasti lyhyempi.

Kytkimen vaihto on helppoa. Piirrä kaavio tai ota älypuhelimellasi kuva miten piuhat on kytketty liittimen kantoihin. Voit irrottaa vanhat johdot, vaihtaa kytkimen uuteen vastaavaan ja juottaa johdot samalla lailla takaisin.

Huollamme toki jatkossakin mielellämme maahantuomiamme pedaaleita, mutta pienellä vaivalla voit säästää paljon aikaa ja rahaa. Onnistumisen tunne on verraton, kun saat itse efektin toimimaan. Lisäksi saat positiivista itseluottamusta ja opit tuntemaan efektisi pintaa syvemmältä.

20.4.2016 Kimmo Aroluoma
Kirjoittaja on Custom Boardsin perustaja ja entinen stoner-rokkari, joka tarttui kolviin ensimmäistä kertaa 7-vuotiaana.

TILAA BACKSTAGE-BLOGI SUORAAN SÄHKÖPOSTIISI

comments powered by Disqus