Plugit ja jakit

Kitaralaitteiden liittämisessä ei ole tapahtunut minkäänlaista parannusta kahdeksaankymmeneen vuoteen. Käytämme edelleen 6.35 mm (1/4”) monoplugia (TS Tip/Sleeve), vuodelta 1878. Kyseessä on vanhin käytössä oleva sähköinen liitin.

Plugi on peräisin Yhdysvaltojen ase- ja ja puhelinteollisuudesta. Se on tehty nopeasti irrotettavaksi ja uudelleen kytkettäväksi. Joskus jopa niin, että liitin irtoaa omia aikojaan ja signaali katkeaa. Plugin ehdottomasti heikoin puoli on, että siitä puuttuu kunnollinen lukitsemismekanismi.

Kitaralaitteista kasataan koko ajan pysyvämpiä kokonaisuuksia. Etenkin räkkiratkaisut tehdään periaatteella, että johdot ovat pysyvästi paikoillaan. Tähän käyttöön toivoisi jotain varmempaa ratkaisua. Plugien määrä nousee helposti kymmeniin, ja samalla vikojen mahdollisuus moninkertaistuu. Signaalin jatkuvuuden kannalta olisi suotavaa, että liitin pysyisi paikoillaan. Irronnut liitos on oman kokemukseni mukaan syynä 99% keikoilla koettuihin vikatilanteisiin.

Miten varmistat liitännän vedonpoistolla

Pystyäksemme luomaan varman järjestelmän on ensisijaisen tärkeää varmistaa liitäntöjen pitävyys. Liittimet ovat vedonpoistoltaan erilaisia. Neutrikin plugit ovat tästä maailmankuuluja. Suosittelen käyttämään niitä kaikissa johdoissa, jotka altistuvat äkilliselle rasitukselle. Tämä koskee etenkin kitarasta lähtevää signaalijohtoa. Perinteinen keino varmistaa johto on vetää se hihnan takaa kiinni kitaraan. Jos meininki keikalla on kovaa, aina tämäkään ei riitä. Riippuen kopan muodosta, voit laittaa tarralla kiinnitettävän klipsin kitaraan kiinni ja viedä johdon tämän läpi.

Alla Michael Monroen bändin Gingerin Telecaster. Upotettu jakki on ongelmallinen kulmaplugin kanssa. Mutterin tarkalla säätämisellä kulmaplugin käyttö on kuitenkin mahdollista.

Johtojen plugit

on standardisoitu kauan sitten. Yhdysvaltalaisilla ja eurooppalaisilla valmistajilla on tiukat speksit muotista, johon plugit tehdään. Yleisimmin käytetyt liittimet ovat Switchcraftin ja Neutrikin valmistamia. Molemmilla on etunsa ja käyttötarkoituksensa. Ei tee oikeutta kummallekaan sanoa, että toinen olisi parempi. Tärkeää on miettiä plugin kokoa, kaapelin paksuutta ja vedonpoistoa. Kulmaplugeille ja suorille plugeille on niin ikään oma paikkansa signaalitiellä.

Eri materiaalit plugeissa

Yleisin materiaali on nikkeli. Erilaisia metalliseoksia käytetään myös paljon, vaihtelevalla menestyksellä. Messinki on materiaaleista parhain, mutta jäykkyytensä vuoksi messinkiplugin vedonpoisto on haastavampi toteuttaa. Messingissä on alhaisin vastus, ja kestävyytensä vuoksi yhdysvaltojen armeija käytti aikoinaan juuri messinkiplugeja. Nykyään nämä mielletään vintage-plugeiksi, ja niitä saa vielä halutessaan eri valmistajilta.

Switchcraftin messinkiplugi on kestävintä laatua, mitä maailmalla on tarjottavana.

Toleranssierot

Plugien tuotanto siirtyy koko ajan enemmän Kaukoitään. Samalla niiden mitat eivät enää pidä täysin paikkaansa. Tällöin puhutaan toleranssieroista. Tehtaalla voi olla +/- 10% heittoa plugien ja jakkien mitoissa. Kun väärät liittimet kohtaavat, syntyy ongelmia. Jos plugi on 10% liian iso ja jakki 10% liian pieni, niitä joutuu painamaan kovaa yhteen. Toisinpäin ongelma on konkreettisempi. Signaali voi pätkiä, vaikka plugi näyttäisi olevan hyvin kiinni. Näiden ongelmien paikallistaminen on hankalaa. Suurimmat erot olen havainnut piirikorttijakeissa, joihin kiinalainen plugi ei ota kunnolla kiinni. Jos edes toinen puoli (plugi tai jakki) on yhdysvaltalaista tai eurooppalaista tekoa, ollaan turvallisemmalla alueella. Varman päälle voi pelata käyttämällä kriittisissä kohdissa kunnollisia liittimiä.

Tästä syystä myymme Custom Soundsilla vain ammattimaisia liittimiä, jotka on tehty Yhdysvalloissa, Englannissa tai Australiassa.

Sulkevat jakit 

ovat olleet markkinoilla jo pitkään. Koko ajan ilmestyy valmistajia jotka tarjoavat ratkaisua siihen, ettei rasahduksia kuulu johtoa irrotettaessa. Neutrik on kehittänyt lukitsevan jakin jo vuosia sitten. Tätä näkisi mielellään kaikissa laitteissa jo tehdasasennettuna. Valitettavasti vain harvoilla valmistajilla on varaa tai intressejä asentaa hinnakkaita runkoliittimiä laitteisiinsa.

Markkinoilla on myös plugi, joka ikään kuin menee kahtia. Kiinnitys tapahtuu magneetilla. Jotkut valmistavat plugia, jossa on "mute"-kytkin. Mielenkiintoinen idea, mutta myös erittäin riskialtis vahingoille. En käyttäisi koskaan tällaisia liittimiä tositilanteessa. Signaalin "mutetuksen" voi tehdä monella muullakin tavalla. Neutrikin sulkeva plugi on yleisesti käytössä, mutta se on erittäin herkkä lialle ja pölylle. Etenkin kulmamalli tukkeutuu helposti, eikä mekanismi palaudu toivotusti. Tämän selvittäminen kesken keikkaa on äärimmäisen haastavaa. Jos koet, että sulkeva jakki palvelee käyttötarkoitustasi, pidä huoli että plugi pysyy puhtaana.

Plugien puhdistaminen

Englantilaisen järjestelmägurun Pete Cornishin motto on: "Clean the plugs and free your tone." Vapaasti suomennettuna: "Puhdista plugit ja anna soundillesi mahdollisuus."

Lika, hiekka ja muut eritteet estävät signaalin kulkua. Liittimet ovat muutenkin järjestelmän heikoimpia lenkkejä, joten niiden puhdistaminen on tärkeää. Kosteus kondensoituu ja jää kerrokseksi plugeihin. Tämä aiheuttaa puolestaan korroosiota ja häiriöitä signaalissa. Vaikka olisit satsannut kalliiseen johtoon ja soittanut sillä menestyksekkäästi jo vuosia, plugien päät kannattaa puhdistaa aika ajoin. Sama pätee kitaran jakkiin.

Messinkiharja on hyvä apuväline metallipintojen puhdistamiseen. Pienellä rapsuttamisella saat plugin kiiltäväksi, jonka jälkeen voit suihkuttaa PRF:n Kontakt Cleaneria plugiin. Pyyhkäise se lopuksi rätillä tai paidankulmalla puhtaaksi.

Kimmo Aroluoma 1.5.2013
Kirjoittaja on toinen Custom Soundsin omistajista ja parantumaton kitaralaite-entusiasti.

LISÄÄ AIHEESTA:

comments powered by Disqus