Toimitko järkevästi paineen alla? - Top 10 vinkit vianetsintään

  1. Älä hätäile vian ilmetessä, vaan yritä edetä loogisesti. Jos ajatuksesi on kirkas ja pystyt fokusoitumaan vian etsintään, ehdit tekemään vielä paljon, vaikka keikkaan olisi aikaa vain minuutti. 
  2. Eristä ongelma koko ajan pienemmälle ja pienemmälle alueelle. Jos etsit kadonneita avaimia kotoasi, ei kannata kääntää jokaista maljakkoa ylös alaisin, vaan palata ajatuksessa äsken tapahtuneeseen. Etsi avaimia sieltä missä olit äsken. Sulje ne huoneet pois, jossa et ole käynyt. Muistele, mikä johti avainten katoamiseen? Samat säännöt pätevät audiolaitteistoon. Tapahtuiko vika yllättäen vai edelsikö sitä jokin tapahtuma? Vaihdettiinko jotain signaalitiellä? Jos näin, niin palaa aina takaisin edelliseen tilanteeseen.
  3. Älä etsi viallisia vaan toimivia laitteita! Tämä on ykkösvinkkini vian etsintään! Paikallista mikä laitteistostasi on kunnossa ja etene kunnes vika ilmenee. Päädyt lopulta kuin itsestään vialliseen laitteeseen tai liitäntään.
  4. Pysy avoimena kaikille mahdollisuuksille, älä oleta tai sulje mitään vaihtoehtoa pois ennen kuin olet varma asiasta. Jos etsit vikaa vain yhdestä paikasta ja unohdat muut, kuljet vertauskuvannollisesti koko ajan väärään suuntaan etkä näe metsää puilta.
  5. On suotavaa opetella koko signaalitie alusta loppuun; ensin paperilla, sitten päässäsi. 
  6. Mieti laitteistoosi niin sanotut inserttipisteet valmiiksi. Jos jotain hajoaa, mieti mistä pääset sisään ketjuun. Tarvittaessa vaikka vain yhteen patterilla toimivaan pedaaliin ja siitä vahvistimeen.
  7. Etene aina käänteisessä järjestyksessä. Älä aloita vian etsintää ketjun alusta, vaan sen lopusta, siis vahvistimesta!
  8. Vaihda tai tee vain yksi asia kerrallaan. Jos epäilet viallista johtoa, vaihda vain se. Älä koske muihin muuttujiin samalla kertaa.
  9. Unohda ongelma heti sen ratkettua, puhdista mielesi ja keskity tähän hetkeen. Jos jäät surkuttelemaan jo tapahtunutta, missaat seuraavaan, mahdollisesti jo tuloillaan olevan ongelman.
  10. Nuku aina riittävästi. Näin annat aivoillesi ylipäätänsä mahdollisuuden ratkoa ongelmia. Ylikuormitettu prosessori ei toimi kunnolla.

9.7.2014 Kimmo Aroluoma
Kirjoittaja on toinen Custom Soundsin omistajista ja parantumaton kitaralaite-entusiasti.

LISÄÄ AIHEESTA

comments powered by Disqus