Audiofiilien dogmat kitarajohdoissa

Intohimoisesti harrastukseensa suhtautuva soittaja uskoo helposti kuulemiaan teesejä. Hi-Fi-maailma on täynnä audiofiilejä, joille mikään johto ei ole liian kallis. Etäinenkin usko siitä, että johto voisi parantaa soundia, tekee siitä kokeilemisen arvoisen. Uskokoon kukin mihin haluaa. Käyn läpi kolme yleistä dogmaa, joissa kaikissa on vinha perä. Se, mikä vaikutus näillä on lopputulokseen, jää jokaisen itsensä puntaroitavaksi.

Dogma 1 – Johtojen suuntaus. Kaapelit valmistetaan kuin spagetti. Kone pursuttaa halutun paksuista kuparimassaa ulos. Tämä samainen suunta on sähkölle helpoin tapa kulkea. Uskomatonta, mutta totta. Kokeile joskus kääntää johto toisin päin, eli kitarassa ollut plugi vahvistimeen ja toisinpäin. Kuuntele, muuttuuko soundi? Jos et kuule eroa, hyvä niin. Taas on yksi soundia mahdollisesti haittaava tekijä suljettu pelistä pois. Muista puhdistaa plugit ennen testiä.

Dogma 2 – Kullatut plugit. Kullatuista plugeista on ollut paljon hypeä, mutta kaikella on kääntöpuolensa. Etuna on parempi korroosiosuoja, haittana taas se, että kulta on pehmeämpää kuin nikkeli. Lopputulos riippuu paljolti siitä, minkä materiaalin päälle kultapinnoite on tehty. Jos se on tehty kuparin tai jonkun muun helposti ruostuvan metallin päälle, sen pinnoite kuluu helposti, ja se voi olla jopa alttiimpi ruosteelle kuin nikkeliplugi. Tämä korostuu, jos johtoa laitetaan jakkiin monta kertaa edestakaisin (niin kuin normaalissa käytössä on tapana). Silloin pinnoite kuluu, ja karvas totuus paljastuu alta. Ei kai kukaan uskonut, että kullatut plugit parantaisivat soundia?

Dogma 3 – Johtojen sisäänajo. Kuten kaiuttimissa, putkissa ja vahvistimen komponenteissa, johdollakin on oma "break-in"-aikansa. Vaikka tämä kuulostaa uskomattomalta, 40 tunnin soittamisen jälkeen johto asettuu, ja puhkeaa täyteen loistoonsa. Johto siis paranee vanhetessaan. Voit siis hyvällä mielin ostaa kaupasta demokäytössä olleen johdon, tämä on jo sisäänajettu ja valmis keikalle. Ja ei, tämä ei ole vitsi.

Kimmo Aroluoma 1.5.2013
Kirjoittaja on toinen Custom Soundsin omistajista ja parantumaton kitaralaite-entusiasti.

LISÄÄ AIHEESTA:

comments powered by Disqus