Viisi tapaa mitata kitarajohto

Johdon mittaus on tärkeää monesta syystä. Sillä varmistetaan, että johto ylipäätänsä toimii. Kukaan ei halua rikkinäistä johtoa järjestelmäänsä. Sillä varmistetaan myös, ettei sen sisällä ole juotosvirheitä ja että johto on eristykseltään kunnossa. Kolme näistä testeistä on tehtävissä tavallisella yleismittarilla.

  1. Jatkuvuus. Helpoin tapa tarkistaa kaapeli on mitata johtojen päiden (tip) välinen jatkuvuus, rungon välinen jatkuvuus (ground) ja ettei näiden välillä ole kontaktia.
  2. Kaapelitesteri. Seuraava vaihe on testata johto kaapelitesterillä. Tässä etuna on, että voit liikuttaa johtoa liittimien juuresta niin, että voit havaita mittarista mahdolliset ongelmat liittimien sisällä.
  3. Vastus. Kuten mikeissäkin, mittaamme tasavirran vastusta. Vaikka kitarasignaali on vaihtovirtaa, lepotilassa johto on komponentti, ja saamme helposti mitattua sen johtimien vastuksen. Se tehdään kahdella eri tavalla: Mittaa lukema johdon päästä päähän. Ensiksi kärjestä kärkeen (tip), sitten rungosta runkoon (ground). Lukema on johdon pituudesta riippuen 0,3–1 ohmia. Kitarasignaalin luonteesta johtuen vastus nousee harvoin ongelmaksi, muutama ohmi ei tunnu missään, joten ei huolta. Isommat luvut näkyvät kyllä mittarissa, ja tällöin jotain on pielessä.
  4. Vastuksen mittaus kuuman ja maan välillä kertoo tehokkaasti, onko johdossa jotain vikaa. Tässä ei tulisi olla mitään lukemaa, eli vastus on liian suuri mitattavaksi.
  5. Kapasitanssi. Tähän ei valittevasti jokainen yleismittari taivu. Johdon kapasitanssi mitataan yhdestä plugista, toisesta päästä johtoa. Mittaamme siis kuuman ja maan välistä kapasitanssia. Lukemat tulisivat olla picofaradeja. Jos lukema nousee micro- tai nanofardiasteikolle, jotain on pielessä. Vaihtoehtoisesti kyseessä voi olla esimerkiksi Fenderin bassojohto, jonka kapasitanssilukemat ovat kitarakäyttöön korkeita.

Muistetaan, että jokaiselle johdolle löytyy käyttötarkoituksensa.

1.5.2013 Kimmo Aroluoma 
Kirjoittaja on toinen Custom Soundsin omistajista ja parantumaton kitaralaite-entusiasti.

 

comments powered by Disqus