3M Dual Lock, velcro ja PRF Label Off

Jatketaan pedaalilaudan kimpussa! Tällä kertaa tutkaillaan pedaalien pohjia ja pedaalien kiinnitystä pedaalilautaan.

Esipuhdistus PRF Label Off -sprayllä

Esimerkkiyksilöksi tämänkertaista presentaatiota varten valitsin Digitechin varsinaisen työhevosen, Bad Monkey -overdriven, joka itselläni on modauksen jälkeen ollut kovassa käytössä sekä bassolla että kitaralla. Kyseisen pedaalin pohjasta löytyy myös Bossin tuotteista tuttu kumilätkyrä, johon velcronauhan liima ei oikein tartu. Olin kaiken kukkuraksi itse näköjään joskus varmistellut vanhojen tarrojen pitävyyttä liimaamalla ne uudestaan kontaktiliimalla, joka puolestaan olikin sulattanut osan pohjakumista pois. Monissa putiikkipedaaleissa pohja on jätetty käsittelemättömäksi, mutta “puhdas” pohjakin on hyvä puhdistaa rasvoista ennen tarranauhan liimaamista.

Tällä kertaa hoidin homman kunniallisesti alusta loppuun, eli revin velcrot ja kumipohjan kokonaan pois ja liimajäämille ruiskin PRF:n Label Offia. Homma hoituisi varmasti myös esimerkiksi sytkäribensalla (jolla tuntuu hoituvan ihan kaikki muukin kitaran puhdistuksesta lähtien), mutta PRF:n appelsiininkuoren tuoksu on pienessä asunnossa huomattavasti kivempi kuin bensiinin pistävä käry.

Homma sujuu seuraavanlaisesti: Tarra pois, Label Offia liimajäämille, muutaman minuutin odottelu ja sitten pohjalle voikin suorittaa niin sanotun ammattikoululaisen parranajon, eli liimamuju kaavitaan pois vanhalla pankkikortilla tai karkealla pyyhkeellä.

Velcro pohjaan, ja valmista tulee. Kannattaa olla tarkkana pedaalin pohjan mahdollisten reunojen kanssa – velcro ei tartu, mikäli se ei yllä ottamaan kiinni vastapuoleen. Tämän pedaalin kohdalla reuna on kuitenkin niin matala, ettei sillä ole vaikutusta pedaalin kiinnitykseen.

Velcro vai Dual Lock?

Kaikille tuttu takiaisnauha eli Velcro on varmasti yleisin tapa kiinnittää pedaalit pedalboardiin. Tästä astetta kehittyneempi versio on teippivalmistaja 3M:n Dual Lock -teippi, jonka identtiset tarttumapinnat ovat lovecraftilaiseen tapaan sienistön peittämät, ja jotka kiinnittyessään napsahtavat pitävästi kiinni toisiinsa. Pito velcroon verrattuna on aivan omaa luokkaansa. Dual Lockin hyviin puoliin luettakoon myös se, ettei se kulu käytössä kuten tavallinen velcro.

Velcro itsessään ei ole varsinainen tuotemerkki, vaan kyseistä tavaraa löytyy lukuisilta eri valmistajilta ja näin ollen niissä on myös melkoisia eroja. Esimerkiksi Pedaltrain-lautojen mukana tulee ihan tukevan tuntuista tavaraa, mutta aika usein törmää myös heikolla liimalla ja helposti irtoavalla karvalla varustettuun tuotteeseen. Kannattaa mahdollisuuksien mukaan vähän tunnustella ja kokeilla eri valmistajien tuotteita ja valita niistä mieluisin.

3M tarttuu kuin purkka tukkaan. Epäilin ensin itsekin sen pitävyyttä haastavassa paikassa, mutta päätin kuitenkin kokeilla virtalähteen kiinnittämistä pedaalilaudan pohjaan pelkällä Dual Lockilla, vähän Custom Soundsin Mad Professor -demolaudan malliin. Dual Lockia käytettäessä nauhaa ei tarvitse hölvätä samalla tavalla kuin tavallista velcroa, eli kaistale pedaalin ylä- ja alalaidassa pitää pedaalin hyvin kiinni. Kiinnitys tuntuu kestävän erittäin hyvin myös kaltoinkohtelua jota liveympäristössä yleensä on tarjolla: riuhtoessani virtalähdettä laudan pohjasta irti onnistuin naarmuttamaan käteni verille ennen kuin virtalähde irtosi.

Valmistajan manuaalista selviää, että Dual Lockin liimapuoli kovettuu lopulliseen pitävyyteensä oltuaan vuorokauden huoneenlämmössä. Kannattaa siis mallailla pedaalit kaikessa rauhassa paikoilleen ennen liimausta ja mielellään aiotunlaiset liittimet kiinnitettynä, sillä teipin irti repiminen on kovettumisen jälkeen varsin työlästä.

Itse asennus kannattaa tehdä niin, että pedaalin pohjan putsauksen ja nauhan kiinnityksen jälkeen kiinnität vastapalan Dual Lockia pedaalin pohjaan liimattuun pätkään, jolloin myös lautaan tulevan Dual Lockin liimaus osuu kerralla kohdilleen. Pedaalin avulla nauhan saa myös painettua tiiviisti laudan pintaan kiinni. Velcron tai Dual Lockin asentamisen yhteydessä olen ottanut myös tavaksi kiristää pedaalin jakit ja kytkimet sekä putsata potikat, mikäli tarvetta on. Täysin subjektiivisen kokemuksen perusteella uskallan myös varovasti väittää, että paras käytettävyys ja pito saavutetaan kun Dual Lock kiinnitetään samansuuntaisesti vastakappaleeseensa ristiin teippaamisen sijaan.

Askarrellessani teipinpätkät pöllysivät, ja sattumalta pätkä Dual Lockia pääsi lähikosketukseen velcropätkän kanssa. Hämmästyksekseni Dual Lock tarttui erittäin napakasti takiaisnauhan pehmeään puoleen. Olin ehtinyt jo teipata siivut painavan Boss-dilsani pohjaan tarkoituksenani putsata myös pätkä lautaa ja liimata Dual Lock laudan pintaan, mutta päätin kuitenkin kokeilla jonkin aikaa Dual Lock/velcro-hybridin kestävyyttä käytännössä. Sitä en vielä tiedä, millaisia tuhoja Dual Lockin sienipinta tekee pehmeämmälle velcrolle, mutta ainakin perinteinen stressitesti antoi vakuuttavia tuloksia.

Suoraan sanottuna, en keksi yhtään hyvää syytä kiinnittää pedaaleita patenttivanteella, nippusiteillä tai muilla kyseenalaisilla ja työläillä keinoilla. Pitävyys Dual Lockilla on samaa luokkaa edellä mainittujen tuotteiden kanssa, kunhan pinnat on muistettu putsata kunnolla. Lisäksi asentaminen ja irrottaminen on huomattavasti siistimpää ja helpompaa. Myös (hyvälaatuinen) velcro puoltaa mielestäni paikkaansa, mikäli aivan Dual Lockin vertaista pitoa ei tarvita.

4.12.2013 Eetu Lehtinen
Kirjoittaja on musiikkiharrastelija, joka nautiskelee täysin rinnoin pahaksi päässeestä Ikea-efektistä.

LISÄÄ AIHEESTA:

comments powered by Disqus