21 faktaa buffereista

Aprikointi ja keskustelu buffereista jatkuu kitaristien keskuudessa päivä päivältä kiivaampana. Tässä on parikymmentä faktaa, jotka auttavat sinua hahmottamaan mikä bufferi on ja mitä se ei ole.

 1. Bufferi on eräänlainen vahvistin, joka parantaa signaalin siirtosuhdetta.
 2. Bufferilla ehkäistään signaalihävikkiä, joka johtuu liian pitkistä johtovedoista, huonotasoisesta kaapelista sekä useista liittimistä ja kytkimistä matkan varrella.
 3. Bufferilla tarkoitetaan aina tilannetta, jossa se on aktiivinen kun pedaali EI ole päällä.
 4. Kun mikä tahansa pedaali ON päällä, sen piiri toimii itsessään jo bufferina, muokkasi se muuten soundia tai ei.
 5. Bufferi ei nosta signaalin voltteja eli gainia, joten se on eri asia kuin boosteri.
 6. Bufferin tarpeen huomaa helpoiten siitä, että soittaja huomaa kokeilevansa toistuvasti, onko kitaran tone-potikka täysin auki. Signaalin hävikki bufferoimattomassa soundissa on kuin, että tonea olisi laskettu hieman. Joskus tämä on hyväkin asia.
 7. Bufferi voidaan toteuttaa monin eri tavoin ja erilaisilla komponteilla. Kaikki bufferit EIVÄT siis ole samanlaisia.
 8. Soundin ylätaajuuksien hallinta on vaikeampaa bufferoimattomassa ympäristössä. Kun mikä tahansa efekti laitetaan päälle, soundi bufferoituu ja kirkastuu, ja kun kaikki efektit ovat pois päältä, soundi tummuu. Bufferi ehkäisee tämän ilmiön.
 9. Haittapuolena buffereita käytettäessä voi olla liian tasainen soundi. Jos efektien halutaan erottuvan räikeästi, bufferiton bypass-tila voi olla toimivakin ratkaisu.
 10. Jotkut efektit eivät toimi toivotulla tavalla bufferin jälkeen. Ne kannattaa sijoittaa signaalitiessä siten, että ne ovat ennen bufferia ja lähempänä kitaraa.
 11. Terveessä signaalitiessä on enintään kaksi tai kolme bufferia. Yksi voi olla ketjun alkupäässä ja toinen ennen pitkää johtovetoa vahvistimelle. Tarvittaessa kolmas voi olla keskellä jos pedaaleita on paljon.
 12. Jos signaalitiessä on liian monta bufferia, soundista tulee muovinen. Tämä vähentää soittajan mahdollisuuksia vaikuttaa soittimen dynamiikkaan.
 13. Yksikelainen kitaramikki on teholtaan heikko ja erittäin altis lisääntyneen kaapelivedon aiheuttamalle yläpään tummumiselle.
 14. Humbucker-mikrofoni on etenkin Les Paul -tyyppisissä kitaroissa usein jo itsessään tummasoundinen, ja se voi hyötyä suuresti bufferista.
 15. Aktiivimikki kitarassa on jo itsessään bufferi, joten sen rinnalle muita buffereita tuskin tarvitaan.
 16. Langaton järjestelmä tuottaa linjatasoista ääntä ja on jo itsessään bufferi. Eli jos käytät langatonta, et mitä luultavammin tarvitse bufferia.
 17. Bufferin ominaissoundi on eräänlainen ”kilkatus”, eli sen yläpää on heleä. Kun sen kerran kuulee, sen muistaa aina.
 18. Monien valmistajien (kuten Boss ja Ibanez) pedaalit sisältävät yhden tai useamman bufferin vaikka efekti olisi pois päältä.
 19. True bypass tai bufferoitu ympäristö eivät ole itseisarvoja, vaan niiden oikeanlainen yhdistely tuottaa parhaan tuloksen.
 20. Bufferi tarvitsee aina virtaa toimiakseen, eli ilman patteria tai virtalähdettä toimiva jakoboksi EI voi sisältää bufferia.
 21. Bufferi ei auta signaaliketjussa "taaksepäin". Jos soundi on jo menetetty alkupäässä, ei sitä saada enää uudestaan henkiin ketjun loppupuolella. Toisin sanoen, se ei kykene palauttamaan signaalia. Tästä syystä bufferi tulee sijoittaa mahdollisimman lähelle syöttävää lähdettä.

Kirjoitin tämän eräänä sunnuntaiaamuna ilman internetiä tai muutakaan lähdekirjallisuutta. Jos unohdin jotain, laita rohkeasti ehdotuksia sivun alalaidan kommenttikenttään.

21.9.2016 Kimmo Aroluoma
Kirjoittaja on Brian Enon avulla itsensä elinvoimaisena pitävä entinen stoner-rokkari, toinen Custom Soundsin omistajista sekä Custom Boards -pedaalilautakonseptin kehittäjä.

CUSTOM SOUNDSIN BUFFERIVALIKOIMAA:

Lehle Sunday Driver Buffer

Hi-fi-luokan bufferi ja etuaste kitaralle. Tekee molemmat asiat samanaikaisesti, eli boostaa äänenvoimakkuutta ja bufferoi soundin signaalihävikkien ehkäisemiseksi.
139,00 €
Osta

One Control Mosquite Blender with BJF Buffer

One Control Mosquite Blender with BJF Buffer on minikokoinen bypass-loopperi blend-säädöllä ja Björn Juhlin suunnittelemalla bufferilla varustettuna.
159,00 €
Osta

 

comments powered by Disqus