Mitä opin keikalla osa 3 - Puhdista liitännät ennen kuin signaali alkaa pätkiä

Minulle on muodostunut suorastaan tavaksi saarnata plugi­–jakki-liittimien puhdistamisesta, joten olen alkanut pitää tätä käytäntöä jo itsestäänselvyytenä. Kiertueen ensimmäisellä keikalla löysin itseni kuitenkin tilanteesta, jossa minulla ei ollut tarvittavia puhdistusaineita käytössäni.

Olimme liikenteessä vuokrabacklinella ja rahtasimme loput laitteet kohteeseen lehtorahdilla. Saimme selvät ehdot: Ei pattereita, ei akkuja eikä etenkään aerosolipulloja mukaan. Koska laitteistomme oli hyvässä iskussa ja huolella valmisteltu kiertuetta varten, uskoin klaaraavani neljä keikkaa ilman puhdistusaineita. Olin väärässä.

ENSIMMÄINEN KEIKKA oli Barcelonassa. Ilma oli lämmin ja kostea. Kasasin kamoja normaalisti ja tein ensimmäisiä testejä vuokrabacklinella. Kitarajärjestelmä rutisi pahasi ja paikallistin vian käyttämämme fuzz-pedaalin ulostuloon. Signaali pätki niin pahasti, että se katkesi välillä tyystin. Vaihdoin tilalle toisen johdon, mutta vika ei poistunut. Varapedaaleja meillä ei ollut mukana, joten aloin jo hahmotella fuzzin avaamista ja jakin kiristämistä, kun huomasin samaa rätinää toisessa pedaalissa. Pohdin, oliko laitteisto saanut runtua lentorahdin aikana, vai mistä oikein kiikasti?

Olin hiestä märkä, join suolaista vichyä ja paitani oli liimaantunut selkääni. Olisiko kyseessä kuitenkin kosteus? Kysyin paikalliselta teknikolta välttävällä espanjan kielellä, olisiko talolla lainata minulle sähköpuhdistusainetta.

Vartin päästä sain kaksi pulloa ja koeruiskutin niitä käteeni. Ensimmäinen pullo oli voitelevaa ainetta ja jätti sormeni liukkaaksi. Onnekseni toinen pullo oii nopeasti haihtuvaa puhdasta alkoholia, ja kokeilin sitä ongelmalliseen liitäntään. Rohina oli poissa! Tein saman toiselle liitännälle, ja sekin hiljeni. Kävin läpi myös kaikki vahvistimen päähän menevät plugit, soittimien jakit ja monia muita liittimiä. Lopuksi roklasin läpi koko kitara- ja bassojärjestelmät, ja kaikki oli kunnossa. Ei rätinöitä, eikä paukkeita.

JOS EN OLISI KOKEILLUT kasausvaiheessa liitäntöjä huolellisesti läpi, olisin ollut kusessa keikan aikana, kun toinen kitaravahvistin olisi mykistynyt liitäntöjen liiallisen kosteuden takia. Plugien ja jakkien kontaktissa ei ole paljoakaan kosketuspinta-alaa, joten signaali alkaa pätkimään nopeasti, jos liitännät eivät ole puhtaat.

Tätä ei niinkään tule ajateltua talven aikana Suomessa, mutta kesän, sateiden ja etenkin helteiden saapuessa tilanne on toinen. Kosteus ja sähkö eivät ole kavereita keskenään.

10.7.2017 Kimmo Aroluoma
Kirjoittaja raportoi sattumuksia ja kokemuksia tien päältä loppuvuoden ajan.

LISÄÄ AIHEESTA:

comments powered by Disqus