Mitä mukaan kiertueelle – Henkilökohtaiset tavarat TOP 10

Mitä mukaan kiertueelle – Henkilökohtaiset tavarat TOP 10

  1. Monitoimityökalu
  2. Taskulamppu
  3. Valetut korvatulpat
  4. Työkäsineet
  5. Kynsileikkurit
  6. Turvakengät
  7. Sukkia
  8. Karbiini
  9. Laastareita
  10. Desinfiointipyyhkeet

Kiertue Euroopassa on kuin pienimuotoinen sotilasoperaatio. Sitä voisi verrata vaikkapa tiedusteluretkeen. Koskaan ei tiedä mitä kulman takana odottaa. Bussissa olo on kuin sukellusveneessä, eikä armeijavertauksilta voida välttyä. Onhan koko kiertämisen ammattilaisten historia sidoksissa sotaan. Ensimmäiset roudarit 70-luvulla olivat Vietnamin veteraaneja, jotka löysivät uuden ammatin itselleen bändien palveluksessa.

Crew satsaa ilmaviin ja kestäviin vaatteisiin. Monet suosivat armeijakauppoja tai työvaatteita valmistavia yrityksiä. Jottei neonpaitasi loista lavavaloissa häiritsevästi, tapana on pukeutua mustiin vaatteisiin. Musta on kätevä väri myös siitä syystä, ettei siinä näy keikkapaikoilta mukaan tarttuva kuona. Kyllä, vaatteesi tulevat likaantumaan.

Persoonallisuus ei silti ole kiellettyä, tämä ei ole armeija. Tee itse omat valintasi ja yllätä kollegasi iloisesti. Kuten missä tahansa muussakin ammatissa, haetaan vaatetuksella yhteenkuuluvuutta. Kauluspaidalla ja polven yli ulottuvilla reisitaskuhousuilla pääsee nuori teknikko jo pitkälle.

Henkilökohtaiset tavarat

Oletan, että teknikoksi haluavalla on monitoimityökalu hankittuna. Tämä tuntuu olevan itsestään selvä ensimmäinen hankinta useimmille. Kiertueella jokin on aina korjausta vailla, ja SINÄ olet se henkilö, joka etsii vian ja korjaa sen.

Huomaat ennen pitkää, että keikkapaikalla, busseissa tai ylipäätänsä kaikkialla missä liikut on pimeää. Ihminen tarvitsee valoa, mutta evoluutio jätti meidät ilman valoa. Armeijassa opetetaan äkillisen pimeyden tultua sulkemaan välittömästi toinen silmä. Näin pimeännäöstä saadaan puolet takaisin muutamassa sekunnissa. Mutta koska tämä on epäkäytännöllistä ja hidasta, tarvitset taskulampun. Turha kaatuilla, törmäillä tai tippua portaita alas sen vuoksi, että et näe eteesi. Pidä mieluummin useampaa valoa mukanasi, vaikkapa avainrenkaaseen kiinnitettävää LED-valoa, joita saa nykyään muutamalla eurolla. Nämä lamput ovat korvanneet perinteiset taskulamput, jotka hallitsivat markkinoita vuosia. Kannattaa myös tarkistaa mitä pattereita lamppusi kuluttaa. 123-sarjan patterit ovat kalliita, eikä niitä käytetä juuri muissa kiertueen laitteistossa. AA- tai AAA-sarjan pattereita käytetään usein langattomissa ja muissa kohdevaloissa. Osta taskulamppu joka toimii niillä.

Tulet huomaamaan myös, että elät jatkuvat melun keskellä. Valetut korvatulpat ovat tärkein suojasi tätä kakofoniaa vastaan. Ne maksavat hieman enemmän kuin tavalliset tulpat, mutta ovat joka pennin arvoiset. Pystyt ajattelemaan ja kuuntelemaan analyyttisesti pitkään korvien väsymättä. Kysytyintä tavaraa kitaramaailmassa ovat myös tavalliset keltaiset EAR:it. Näitä tarvitsevat valokuvaajat, soittajat, heidän tyttöystävänsä ja monet muut. Jostain syystä SINÄ olet juuri se henkilö, jolta tulppia kysytään.

Keikkapaikat ovat illanviettopaikkoja, joissa eletään paheellista elämää. Tämä tarkoittaa kaatuneita juomia, lasinsiruja, tupakantumppeja, sylkeä, hikeä ja kaikkea muuta kuviteltavissa olevaa ihmisjätettä. Älä pilaa käsiäsi vaan suojaa hipiäsi. Käytä työkäsineitä. Saat siten pidettyä kätesi ehjinä ja puhtaina kääriessäsi johtoja. Ilman hanskoja haavoja ja hiertymiä tulee varmasti. Kitarateknikon työssä käsittelet arvokkaita kitaroita ja teet paljon tarkkuutta vaativia asioita käsilläsi. Kätesi ovat sinulle kullan arvoiset! Nykyään markkinoilla on ohuita ja kestäviä käsineitä, joilla pystyy tekemään tarkkuutta vaativia asioita. Rekkamiehen pakkashanskat tai puutarhakäyttöön valmistetut näppylähanskat ovat onneksi historiaa. 

Kätesi ovat koko ajan koetuksella, ja vähänkään pidemmät kynnet lohkeavat nopeasti. Kynsileikkurit ovat korvaamaton lisä työkalusalkkuun. Kitaraa ei yksinkertaisesti pysty soittamaan liian pitkillä kynsillä. Koska sekä sinun että artistisi pitää pystyä soittamaan vireisesti, te molemmat tarvitsette kynsileikkureita. Pitkillä kynsillä ei kitaran intonaation tarkistamisesta tule yhtään mitään.

Olet ympäristössä, jossa on tonnien painoisia tavaroita ja omakin työkalucasesi voi painaa helposti sata kiloa. Turvakengät ovat hyvä alku nuorelle ja kokemattomalle roudarille. Moni työpaikka jopa vaatii niitä työntekijöilleen. Keikasta ja keleistä riippuen käytän turvakenkiä tai turvasandaaleita. Myönnettäköön, että kokemuksen myötä useammin ja useammin peruslenkkareita. Maihareita en suosittele kenellekään. Kengät jalassa ollaan välillä 30 tuntia yhtä soittoa. Jaloista ei ole paljoa jäljellä tämän jälkeen.

Tästä päästään luontevasti siihen, että ota mukaan riittävästi sukkia. Niin paljon, että voit vaihtaa niitä vaikka muutaman kerran päivässä. Osta niin halpoja sukkia, että voit heittää niitä roskiin. Toinen vaihtoehto on kotiin kuljettaminen, nyrkkipyykkäys tai kalliit pesulalaskut. Useammin kuin kerran pyykkääminen on mennyt kiertueella pieleen tai maksanut huomattavasti enemmän kuin alun perin oli sovittu. On turha maksaa sukkien pesusta enemmän kuin niiden arvo on.  Pahimmillaan kaikkien alusvaatteet on tuotu pestyinä takaisin isossa jätesäkissä, josta sitten jokainen arpoo omia sukkiaan ja kalsareitaan. Yleensä Aku Ankka‑ ynnä muut joululahjakalsarit jäävät valitsematta, kun kukaan ei satu “tunnistamaan” niitä omikseen.

Ennen keikkaa tai kiertuetta sinulle annetaan AAA-passi (Access All Areas). Tämä tarjoillaan yleensä kaulassa roikotettavassa sponsorin logoilla varustetussa narussa. Nämä on tarkoitettu tuotantohenkilökunnalle, toimitsijoille ja muille, jotka pitävät passia lyhyen aikaa, eivätkä tee fyysistä työtä kuorma-auton kontissa. Sinä tarvitset vyölle laitettavan karbiinin passien ja muun sälän kuten tussin ja trailerin lukon avaimen kiinnittämistä varten. Narun kaulassa pitäminen kaulassa on turvallisuusriski, se voi jäädä jumiin kuljetuslaatikon lukkoon tai laatikkojen väliin ja hiertää pahasti kaulaasi.

Vaikka kuinka pitäisit hanskoja kädessäsi, ennen pitkää saat haavan sormeesi, joko vaihtaessasi kieliä tai raapaistessasi käsivartesi casen kulmaan. Pidä aina mukanasi desinfiointipyyhkeitä ja laastareita. Usein soittajien sormet ovat verillä, ja kukapa haluaisi verisen kitaran huollettavakseen. Tarjoa artistille apuasi, niin keikka jatkuu keskeytymättä.

Usein tulehtumisvaara on myös korkea, joten desinfiointi on todella tärkeää. Pidän mukanani apteekista saatavia kirurgisten välineiden desinfiointiin tarkoitettuja kertapakattuja pyyhkeitä, kerran se vain kirpaisee. Laastareita löytyy nykyään monia erilaisia. Etsi mieluisa malli ja pidä aina ne käsillä. Tulet tarvitsemaan niitä.

22.1.2013 Kimmo Aroluoma
Kirjoittaja on toinen Custom Soundsin omistajista ja parantumaton kitaralaite-entusiasti.

LISÄÄ AIHEESTA:

comments powered by Disqus