TOP 5 kirjavinkit vahvistinintoilijalle

Vaikka internet tarjoaa loputtomasti tietoa kitaralaitteista ja niiden soveltamisesta, kaikki varmaan myöntävät, että käyttökelpoisen tiedon filtteröinti kaiken sonnan seasta on hankalaa. Internetissä samalla palstalla voi kirjoittaa paatunut ammattilainen ja 15-vuotias aloitteleva kitaristi. Ammattilaistenkin sana on vain mielipide. Jos et tiedä kirjottajien taustoja ja motiiveja, useista lähteistä luettu “tieto” sekoittuu helposti sekavaksi massaksi, josta on vaikea saada “oikeaa” vastausta.

Tästäkin syystä kannattaa pistää joskus elämässään linjat kiinni ja lukea vaihteeksi kirja.

Kirjan hahmottaminen kokonaisuutena on palkitsevaa. Yksiin kansiin on saatu puristettua yhden ihmisen näkemys kirjan kirjoittamishetkellä. Sen luettuaan voi lukea taas väittämiä internetistä ja peilata näiden välillä omaa käsitystään aiheesta.

Kaivoin hyllystäni viisi opusta, joiden kirjoittajat ovat tunnustettuja alan ammattilaisia. Tutkimalla heidän näkemyksiään olen oppinut paljon ja pystynyt hahmottamaan kitaralaitteiston helpommin lähestyttävämpänä kokonaisuutena. Kirjat eivät ole paremmuusjärjestyksessä. Jokaisella on puolensa ja niiden merkitys vaihtelee vuodesta toiseen. Joku opus voi seisoa hyllyssä pitkään kunnes luen sen uudestaan. Kuten romaanienkin kohdalla, tietokirjojen anti on aina lukijan omissa silmissä ja riippuu paljolti omasta henkilökohtaisesta elämäntilanteesta.

1. Dave Hunter: Tone Manual Discovering your ultimate electric guitar sound

Kitaralehtien (Guitar Player & Vintage Guitar Magazine) kolumnistina ja useiden kitaralaitteita käsittelevien kirjojen kirjoittajana Dave Hunter on muodostanut selkeän tavan esittää asiat niin, että ne menevät perille johdonmukaisesti ja helposti. Suhteeni kirjoittajaan on vähän kaksijakoinen. Joskus ajattelin, ettei hänen kirjoissaan ole mitään ihmeellistä, mutta alettuani itse bloggaamaan olen alkanut ihailemaan enemmissä määrin hänen faktapitoista tapaansa esittää asiat. Hunter on kirjoittanut useita perusteoksia, joista valitsin tähän uusimman. Siinä käsitellään laajalti eri laitteiden ja osien vaikutusta kitaran soundin luomisessa. Erittäin selkeä ja hyvä käsikirja niille, joille Tone on kaikki kaikessa!

2. Craig Anderton: Projects For Guitarists

Craig Anderton on legendaarinen kolumnisti, joka on ollut Harmony Centralin keulakuvana vuosien ajan. Viime aikoina hän on keskittynyt kirjoittamaan mallintavista laitteista ja kitarasoftista Guitar Player-lehteen. Andertonin suurimmat ansiot ovat kuitenkin mainiossa DIY-kirjoissa. Niistä tuoreimmassa havainnollistetaan 35 eri kitaraan liittyvää projektia, kuten buffereita, vaiheenkääntäjiä, modauksia soittimiin jne. Vaikket tekisi näistä ainottakaan, opit kirjaa selaamalla ymmärtämään miten signaalia käsitellään ja kuinka vähistä komponenteista laitteet voivat syntyä. Mukana on skemojen lisäksi paljon tekstiä ja teoriaa projektien ympäriltä.

Gerald Weber perusti Kendrick-vahvistinmerkin ja oli etunenässä tuomassa perinteikkäitä Fender-piireihin perustuvia vahvistimia takaisin markkinoille 90-luvun alussa. Hänkin on alunperin kolumnisti. Sittemmin tämä kiistelty texasilainen vahvistinpedagogi on tuottanut viisi kirjaa ja useita VHS/DVD-tutoriaaleja.Tässä esitellyssä “vihreässä” kirjassa Weberin pedagogiset taitot ovat puhjenneet kukkaan. Kirjassa puhutaan vahvistimista niin, että ei-niin-teknisetkin soittajat ymmärtävät mistä on kyse. Mukana on helppoa vianetsintää ja Q&A-tyyppistä kerrontaa.  

Weber ei ole insinööri, vaan soittaja. Ehkä siksi olen niin mieltynyt hänen tapaansa kertoa ja yksinkertaistaa kitaralaitteiston toimintaa. Gerald Weber tunsi henkilökohtaisesti edesmenneen Trainwreck-vahvistimien luojan, Ken Fischerin. Fischerin kirjoittama erityinen Trainwreck-sektio on mukana Weberin kahdessa aikaisemmassa kirjassa, ja ne ovat ehdottomasti lukemisen arvoisia hieman edistyneemmille vahvistinharrastajille. Ensimmäisestä kirjasta löytyvä, kirjoituskoneella kirjoitettu alkuperäinen Trainwreck-opas löytyy myös PDF:nä internetistä. 

4. Dave Funk: Tube Amp Workbook

Hieman löyhästi edelliseen liittyen, tässä on mainio ja selkeästi taitettu vahvistinkirja. Kuten Weberinkin kirjat, sisältö on koottu Vintage Guitar-lehteen kirjoitetuista kolumneista. Mielestäni kyseessä on selkein ja perusteellisin Fender-vahvistimista kertova kirja.

Dave Funkilla on historia Trainwreck-vahvistimien ainoana virallisena huoltajana. Mandaatin hän oli saanut suoraan Ken Fischeriltä. Kovalle Trainwreck-fanille tämä tuo kirjaan sopivasti lisäarvoa.  

Kirjasta on luettavissa samoja periaatteita kuin edellämainituissa Trainwreck-sivuissa. Se käsittelee vahvistimien toimintaa maanläheisesti ja puhuu myös tavallisten putkien ja muuntajien lisäksi maalenkeistä, efektilenkeistä ja balansoidun signaalin hyödyistä.Ymmärtääkseen Ken Fischeriä Weberin ja Funkin kirjat ovat pakollista luettavaa. Valitettavasti vahvistinguru ei koskaan ehtinyt kirjoittaa kaiken kattavaa teosta, mutta nämä lukemalla ja vaikka tämän videon katsomalla päästään vähän lähemmäs itse mestaria:

Eddie Van Halenin kitarateknikkona kannuksensa hankkinut Matt Bruck teki pitkään kolumneja ja videoita Guitar World-lehdelle. Niissä hän vastasi soittajien lähettämiin kysymyksiin, joiden parhaimmisto on tässä koottu yksien kansien väliin. Jonkun mielestä sisältö voi olla heppoista, mutta kirjasta saa silti vastauksia moneen alvariinsa kysyttyyn asiaan. Aiheina ovat mm. huminat, efektien kytkeminen, monen vahvistimen käyttö, kaiuttimet jne. Kirja on jaoteltu selkeästi aihealueiden mukaan ja sopii kevyemmäksi lukemiseksi vaativimpien vahvistinkirjojen käydessä liian raskaiksi.

Mitkä ovat omia suosikkejasi?

Kirjojen hyödyllisyys ja tärkeys ovat suoraan verrannollisia kunkin omaan henkilökohtaiseen oppimiskäyrään. Yleensä se ensimmäinen kirja on se tärkein. Siitä opittiin paljon ja sitä uudelleen lukiessa omat ensioivallukset palaavat uudelleen mieleen. 

Onkin mielenkiintoista selata kirjahyllyään aika ajoin. Raapustan omiin kappaleisiini poikkeuksetta merkintöjä, jolloin kirjat toimivat myös päiväkirjanomaisesti. Ne muistuttavat tehokkaasti mikä aihe oli milloinkin työn alla ja kiinnostuksen kohteena.

Nyt olisi sinun vuorosi inspiroitua. Mikä kirja teki sinuun vaikutuksen ja auttoi eteenpäin sähkökitaran mystiikan sisäistämisessä? Kerro vinkkisi alla olevassa kommenttikentässä. 

Jaettu ilo on paras ilo.

4.6.2014 Kimmo Aroluoma 
Kirjoittaja on toinen Custom Soundsin omistajista ja parantumaton kitaralaite-entusiasti.

comments powered by Disqus