Haluatko bändisi kanssa oikealle kiertueelle? Hoida ensin laitteistosi kuntoon

Uskon, että jokainen haluaisi päästä soittamaan bändinsä kanssa entistä suuremmille yleisöille. Tämä onnistuu yleensä jonkin omaa bändiä isomman yhtyeen lämmittelijänä. Kiertueelle halutaan poikkeuksetta yhteistyökykyinen ryhmä, joka

 1. vetää puoleensa omaa yleisöä
 2. osallistuu kiertueen kuluihin ja
 3. on teknisesti kykenevä hoitamaan ammattimaisen show’n epämääräisissäkin olosuhteissa.

Suurilla lavoilla laitteiston teknisen tason pitäisi olla samalla viivalla musiikin kanssa. Lämmittelypesti ja sitä kautta lopullinen breikkaaminen voivat jäädä tapahtumatta, jos jätät huomioimatta oman laitteistosi roolin tässä kokonaisuudessa.

BÄNDIEN lavamanagerit eivät halua mukaansa kiertueelle lämppäriä, josta on vaivaa. Heillä on paljon sananvaltaa siihen, kuka kiertueelle otetaan mukaan. Jos kasaat laitteistosi hitaasti ja signaalisi pätkii juuri sillä "tärkeällä keikalla", se tarkoittaa myös keskeytystä illan kulkuun. Jos esiintymiset keskeytyvät toistuvasti teknisten seikkojen myötä, ongelmat alkavat vaikuttaa pian pääbändinkin keikkoihin ja siten koko kiertueen onnistumiseen.

Maailmalla jo menestyneet bändit ja heidän managerinsa tietävät tämän. He ovat panostaneet henkilökuntaan ja laitteiden tarkoituksenmukaisuuteen. Kaikille kansainvälisille keikkalavoille päässeille bändeille yhteistä on se, että heidän menestyksensä ei ole tullut vahingossa. Siihen on panostettu joka osa-alueella.

PEDAALILAUTA on tärkeä osa kitaristin arsenaalia. Se on linkki vahvistimen ja kitaran välillä. Sen tulee toimia saumattomasti. Kitaristien laiteongelmat liittyvät yleensä juuri pedaalilautaan tai sen puutteeseen. Kitara kulkee casessa ja vahvistin odottaa paikan päällä tai kulkee mukana omassa casessaan. Pedaaleita sen sijaan kuljetetaan pahimmillaan muovipusseissa, joista ne kasataan lavalle sotkuisten johtojen kanssa.

Ammattimaisen pedaalilaudan tarve voi syntyä monesta eri syystä:

 • Kitaristi arvostaa käytettävyyttä ja soundia.
 • Kitarateknikko arvostaa varmaa toimivuutta ja nopeaa pakattavuutta.
 • Bändin miksaaja arvostaa signaalin laatua.
 • Lavalla monitorimies arvostaa kytkemisen nopeutta ja siisteyttä. Käyttötarkoitukseen sopiva paino on kaikille plussaa.
 • Keikkamyyjä hyötyy siitä, että bändillä on "paketti kasassa"; keikkapaikalla luodaan ammattimainen vaikutelma. Sana kiirii festarin päätteeksi promoottorille: "Sillä bändillä oli homma hallussa!", "Voiko heitä ottaa päälavalle ensi kerralla?" Näin on jälleen yksi este poistettu menestyksen tieltä.
 • Bändin manageri on etupäässä kiinnostunut etupäässä kuljetuskustannuksista, eli siitä, kuinka kompaktisti bändin laitteistoa saadaan liikuteltua maasta toiseen. Suomen eturivin bändien tavaramäärää vahditaan jatkuvasti, jotta suurin osa keikkapalkkioista ei valuisi rahtikuluihin. Siksi pieni on kaunista, etenkin lentokoneessa.

Miksi pedaalilautaprojektisi on sitten vielä vaiheessa? Toimivan järjestelmän kasaaminen omin avuin on aikaa vievää puuhaa. Vaikka tahtoa pedaalilaudan tekoon olisi, rakentaminen jää usein puolitiehen, ja usein itse kyhätyn järjestelmän heikkoudet alkavat usein paljastua vasta tien päällä.

HÄTÄ ei ole kuitenkaan tämän näköinen. Voit teettää pedaalilautasi Custom Boardsilla ja keskittyä itse soittamiseen. Ammattimaisesti kasatun pedaalilaudan myötä laitteistosi on valmis soitettavaksi heti, kun olet kytkenyt sen virtoihin. Järjestelmä ei hurise, ja soundisi pysyy illasta toiseen samana.

Custom Boardsin pedaalilauta on nopeasti kytkettävissä ja pakattavissa. Lavamanageri kiittää sinua ripeästä toiminnasta, ja sana asiallisesti toimivasta bändistä leviää ammattipiireissä. Tekniikan toimivuus on usein juuri se tarvittava lisä lahjakkaan bändin tiellä tähtiin.

Jos keikkailet ulkomailla, suunnittelemme laudastasi riittävän kevyen lentomatkustamiseen. Toteutamme pedaalilautaprojektisi vuosien kiertuekokemuksella, jota on kerrytetty erikokoisilla keikka- ja festarilavoilla.

10 hyvää syytä hankkia ammattimainen pedaalilauta:

 1. Oikein suunniteltu pedaalilauta on helppo kuljettaa. Pehmeä laukku kulkee kätevästi lentokoneessa. Kova case ei rikkoonnu pakettiautossakaan.
 2. Kiinnitämme pedaalit niin, etteivät ne irtoa kuljetuksen aikana. Säästät laitteidesi huoltokustannuksissa, ja efektien käyttöikä pitenee.
 3. Hiljaisuus on tärkeä osa musiikkia. Tarjoamme sinulle täysin häiriöttömän signaalin.
 4. Johtoviuhkan avulla pedaalilauta on helppo kytkeä vahvistimeen. Lava pysyy siistinä etkä kompuroi johtoihisi.
 5. Saat otettua sähköt pedaaleillesi vahvistimen takaa samalla johtoviuhkalla. Vältät maalenkit ja kaatuneiden juomien aiheuttamat vaaratilanteet.
 6. Kaikki liitännät on varmistettu niin, ettei pätkimisiä synny. Kitarasi kuuluu yleisölle koko keikan ajan.
 7. Ammattimainen pedaalilauta on vaivaton kasata. Olet bänditovereitasi nopeammin valmis. Ehdit levätä ja tehdä muitakin asioita.
 8. Ammattimainen pedaalilauta on myös nopea purkaa. Olet bänditovereitasi nopeammin takahuoneessa tekemässä tuttavuutta fanien kanssa.
 9. Varkaustapaukset loppuvat, koska pedaalit kiinnitetään niin, ettei niitä saa helposti irti.
 10. Ennen kaikkea kunnollinen pedaalilauta auttaa sinua urallasi eteenpäin. Tulet paikalle ja kytket laitteesi nopeasti. Soitat ja pakkaat pedaalilautasi hetkessä. Matkalla ulos kättelet lavamanagerin ja kiität kohteliaasti. Tämä jos jokin jättää bändistäsi positiivisen vaikutelman.

Muista, ettei mikään voi pelastaa sinua kuitenkaan pahimmalta viholliseltasi – itseltäsi. Jos siirrät päätöstäsi loputtomiin ja haluat säästää muutaman kympin sieltä ja toisen täältä, kaikki soittamiseen ja harjoitteluun käytetty aika voi valua hukkaan –  ellet sitten halua soittaa vain kotonasi tai treenikämpällä. Muussa tapauksessa kannattaa miettiä minkälaisen ensivaikutelman he itsestään antaa keikkapaikalla. 

Pitämällä laitteesi kunnossa varmistat, ettet ole itse menestyksesi tiellä.

ALOITA PEDAALILAUDAN RAKENTAMINEN JO TÄNÄÄN.

Täytä suunnittelulomake ja varaa aika konsultaatioon

5.10.2017 Kimmo Aroluoma
Kirjoittaja on Custom Boardsin ja Backstage-blogin perustaja.

LISÄÄ AIHEESTA:

comments powered by Disqus