Miten Backstage-blogi sai alkunsa?

Aloitin kesäkuussa 2013 kitaralaitteiisiin painottuvan verkkolehden nimeltään Backstage. Sivusto valoittaa keikkalavan takana tapahtuvia asioita ja tarkastelee niitä kitaristin ja kitarateknikon näkökulmasta.

Miten kaikki sai alkunsa, ja miksi ylipäätänsä julkaisen artikkeleita verkkokauppamme yhteydessä?

Kitarateknikkona maailmalla

Työskentelin vuosina 2004–2012 lukuisten eri bändien kitarateknikkona. Työnkuvanani oli hakea kitaristille soundi, joka palvelee bändin musiikkia parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä tarkoittaa, että koko sähkökitaran signaalitie otetaan toistuvasti tehosyyniin.

Vuonna 2008 työskentelin metallibändi Amorphiksen kanssa. Koska alalle tarvittiin jatkuvasti uusia kitarateknikoita, bändin manageri Jouni Markkanen ehdotti, että pitäisin luentoja kitarateknikon töistä alan eri oppilaitoksissa. Idea oli mielenkiintoinen, mutta jäi mietintä-asteelle. Työni myötä olin valtaosan vuodesta keikkamatkoilla, pois Suomesta.


Idea jäi kuitenkin kytemään, ja koska olin ehtinyt jo valmistella tekstistä 20-osaisen luentopohjan, jatkoin kirjoittamista niiden pohjalta. Kiitokset Jounille idean alkuunpanemisesta!

Luentopohja laajenee kirjaksi

Kirjoitin säännöllisesti keikkabusseissa ja hotelleissa muutaman vuoden ajan. Kymmenen sivun PDF kehittyi vähitellen isommaksi kokonaisuudeksi. Vuonna 2011 tekstiä oli jo sen verran, että tunsin tarvitsevani ulkopuolista näkökulmaa asiaan.

Isomman tekstikokonaisuuden hahmottelu on haastavaa puuhaa, mutta onneksi Riffi-lehden päätoimittaja Lauri Paloposki auttoi aihepiirin rajauksessa ja tekstin hahmottelussa. Hänen mielestään teksti oli sen verran relevanttia, että siinä oli ainesta kirjaksi. Hänelle suuri kiitos avusta ja arvokkaista mielipiteistä.

Kirjoitusmatkalla Espanjassa

Tuumasta toimeen, vietin vuoden 2012 alkupuolen Espanjassa kirjoittaen, tuloksena paksu mapillinen tekstiä. Matkan aikana teksti alkoi hahmottua kahdeksi eri kokonaisuudeksi. Mukana olivat nyt "Kitaristin selviytymisopas" ja "Kitaran signaalitie" -osiot. Ensimmäisen aiheena oli bändien keikkailu ulkomailla. Toiseen oli kertynyt vinkkejä kitaralaitteiden käytostä ja ylläpidosta. Oman elämänsä Hemingwaynä oleminen oli rankkaa. Espresso, kivennäisvesi, brandy, nikotiini ja punaviini olivat Aineksina jouhevaan tajunnanvirtaan kirjoitustyössä.

Custom Sounds myytävänä?

Palattuani kirjoitusmatkalta keväällä 2012 työskentelin muutaman viikon ajan Custom Soundilla. Koska olin juuri kirjoittanut satoja sivuja tekstiä kitaralaitteista, oli upeaa vastata soittajien kysymyksiin ja auttaa heitä parantamaan soundiaan. Kaupan myyjänä ei olisi voinut olla mukavampaa. Kuvassa on Custom Sounds vuosimallia 2012 ennen liikkeen uudistamista.

Mad Professor vie omistajan kaiken ajan ja huomion

Samaan aikaan liikkeen perustajan Harri Kosken aika oli Mad Professorin myötä kortilla. Hän tarjosi liiketoimintaansa kaupassa pitkään työskenneelle Jani Marjoniemelle ja minulle.

Idea kaupan haltuunotosta kypsyi nopeasti. Halusimme kehittää toimintaa Harrin viitoittamalla tiellä. Kirjoittamani teksti kitaran signaalitiestä toimi eräänlaisena pohjana perustaessamme uutta verkkokauppaa syksyllä 2012.

Custom Soundsin uusi tuleminen 

Halusimme huomioida valikoimassamme kaiken, mitä kitaran signaali joutuu kohtaamaan matkalla vahvistimelle. Harrin vuosien aikana haalimat merkkien edustukset antoivat tälle ajatukselle hyvän pohjan. Samalla tuntui hienolta vaalia hänen pitkää perintöään kitaralaitteiden maahantuonnissa.

Yours truly kuvassa vasemmalla, kumppanini Jani Marjoniemi etualalla.

Aloitettuamme toimme nopeasti valikoimaamme tarvikkeita, jotka olivat olleet kitarateknikoiden käytössä jo pitkään. Näistä mainittakoon vaikkapa Rene Martinezin Guitar Lube, 3M Dual Lock ja Custom Sounds Safety Clipsit. Lisäksi siirsimme painoarvoa entisestään efektipedaaleihin. Alla kuva Custom Soundsilta vuosimallia 2013.

Kauppa vie kaiken huomion

Soitinkauppiaan työ on mukavaa. On upeaa kuunnella eri kitaristien soittoa ja kartuttaa ohessa tietotaitoaan. Samalla omat mielipiteet jalostuvat ja muuttuvat. Tämä on johtanut siihen, että kirjoituksiin on tullut matkan varrella lisää uusia näkökulmia.

Kaikkeen ei ihminen kuitenkaan ehdi. Keikkailuun keskittyvä "Kitaristin selvitymisopas" -teksti sai jäädä hetkeksi. Tuntui luonnolliselta panostaa kaikki kirjoittamiseen liikenevä aika "Kitaran signaalitie" -sarjan päivittämiseen. Tämä tapahtui pääosin uusien, kaupassa kertyneiden kokemusten pohjalta.

Samalla syntyi myös halu saattaa tekstejä soittajien luettavaksi.

Blogin ensimmäinen inkarnaatio aloitettiin tammikuussa 2013. Nykyiseen Flockler-pohjaiseen järjestelmään siirryimme kesäkuussa 2013. Ajan myötä juttujen pituus on rönsyillyt yli äyräiden. Koska informaatioähkyn kanssa painivien ihmisten aika on muutenkin rajattua, helpotamme heidän taakkaansa osaltamme:

Kirjoitusten muoto ja julkaisutahti muuttuu seuraavasti:

  • Tästä lähin signaalitie-kirjoitukset ilmestyvät jokaisen viikon keskiviikkona, kuten Aku Ankka silloin aikoinaan. Ei tiistaina tai torstaina, vaan keskiviikkona. (Edit 4/2014 tässä on pysytty)
  • Jos pöytälaatikossa on ylimääräisiä artikkeleita aiheen sivusta, julkaisemme niitä perjantaisin. Sisältöä voi siis pukata kahdesti viikossa. Maanantai on kaikille huono päivä opiskella uutta. (Edit 4/2014 tähän ei toistaiseksi ole lähdetty, tasainen tahti tuntuu luontevalta tällä hetkellä.)
  • Palaamme lähemmäksi blogimuotoa. Tekstit on pilkottu pienempiin pätkiin, aihekokonaisuus kerrallaan. Helpommin sulatettavaan muotoon. (Edit 4/2014 tässä en tunnu onnistuvan lukuisista yrityksistä huolimatta.)
  • Kirjoituksia tulee jatkossa muiltakin kuin itseltäni (luojan kiitos...). (Edit 4/2014 Muutamia kirjoittajia on ollut, mutta päävastuu on edellään omilla harteillani)
  • Luvassa on eri aiheita sekä vierailevia kirjoittajavieraita, josta luontevasti... (Edit 4/2014 aiheiden vaihtelevuuteen ollaan keskitytty ja vuoden 2014 osalta mielestäni onnistuttukin)

Olisiko sinulla oma näkökulma kitaralaitteista? 

Tuntuuko, että sinulla on mielessäsi joku kitaralaitteita koskeva aihe, joka ei saa saa tarpeeksi huomiota verkossa tai paperimediassa?

Ota minuun yhteyttä. Hyvässä lykyssä innostun ja saan ideastasi jutun aiheen. Kaikkea ei ole vielä kirjoitettu.

1.6.2013 Kimmo Aroluoma
Kirjoittaja on Custom Boardsin ja Backstage-blogin perustaja.

LISÄÄ AIHEESTA:

comments powered by Disqus