Bluetone ratkaisee kitaristien ongelmia

Bluetonen filosofiana on ollut alusta lähtien tehdä käyttäjäystävällisiä kitara- ja bassovahvistimia eri lähtökohdista ponnistavien muusikoiden tarpeisiin.

Soittajataustansa myötä omistajat Harry Kneckt ja Matti Vauhkonen osaavat vahvistinsuunnittelullaan ratkoa toistuvasti esiintyviä soittajien ongelmia.

Näistä tärkein on varmasti kitaristien alati himoitseman päätesärön tuottaminen myös pienemmällä äänentasolla. Tähän liittyen Bluetone on ottanut käyttöönsä ensimmäisenä Suomessa nämä kaksi teknistä termiä:

  • PPIMV (post phase inverter master volume)
  • VVR (variable voltage regulator)

Tällä vuonna 2013 Custom Soundsin showroomissa kuvatulla videolla Harry kertoo omin sanoin, mitä nuo termit tarkoittavat.

0:00 Vesa Kääpä soittaa Bluetone Princeton -vahvistimella
0:31 Päätesärön syntyminen vahvistimessa
0:58 PPIMV-teknologia selitettynä
1:47 VVR-teknologia selitettynä
4:05 Vahvistimen tehoista
5:03 Variac-termi selitettynä
5:34 Keinokuorma tehon tiputtajana
6:43 Vahvistimen modauksesta ja huollosta
7:40 Biasointi ja Bluetonen bias-mittari
8:33 Biasoinnin vaikutuksesta soundiin
9:07 Overdrive-pedaali vahvistimen edessä
9:21 Vesa Kääpä soittaa Bluetone Tweed Deluxe 5E3 -vahvistimella

Bluetonen omistajien mukaan kitaristit toivovat usein vahvistimiltaan myös seuraavia asioita:

  • Huoltoystävällinen rakenne. Kaikkien Bluetone-vahvistimien sisäinen rakenne on toteutettu siten, että huoltojen tekeminen sekä komponenttien vaihto ja modailu on mahdollisimman nopeaa ja vaivatonta.
  • Vahvistimen pitää toimia hyvin myös ulkoisten säröpedaalien kanssa. Bluetonen vahvistimet on suunniteltu toimimaan joko ennen vahvistimen inputia tai lähtötason säädöllä varustetussa erikseen bufferoidussa efektilenkissä käytettävien pedaalien kanssa.
  • Pääteputkien helppo vaihto ja biasointi. Moni soittaja kiinnostuu putkien vaihdosta ja niiden biasoinnista. Bluetone on tehnyt vahvistimiinsa ulkopuolisen bias-mittausliitännän ja kehittänyt oman bias-mittarin pääteputkien nopeaan ja helppoon biasointiin.

Kuten Harry videolla toteaa, isojen vahvistimien aikakausi on toistaiseksi ohi. Korvamonitorien myötä bändin lavabalanssi on muodostunut yhä tärkeämmäksi tekijäksi livetilanteessa. Mielestäni on hienoa, että Bluetone on reagoinut rohkeasti tähän muutokseen ja tehnyt vahvistimistaan sellaisia, että ne soivat mehukkaasti pienilläkin tehoilla mutta kantavat kuitenkin kitaristien ja miksaajan suurimman ongelman eli kovaa paukuttava rumpalin yli.

28.9.2016 Kimmo Aroluoma
Kirjoittaja on entinen stoner-rokkari, nykyinen Custom Boards -pedaalilautakonseptin nokkamies, joka pitää itsensä elinvoimaisena Brian Enon avulla.

LISÄÄ AIHEESTA:

comments powered by Disqus