Kie von Hertzenin pedaalilauta

Kie von Hertzen on yksi maamme legendaarisimmista soittajista. Hän soitti aikoinaan samassa bändissä Petri Wallin kanssa, niitti suosiota Don Huonoissa ja lähti sitten perustamaan bändiä veljiensä kanssa.

Von Hertzen Brothersista kuoriutui yksi maamme persoonallisimmista bändeistä, ja se on ollut erityisen suosittu Suomen lisäksi myös Englannissa.

Tiemme kohtasivat vuonna 2010 Don Huonojen paluukeikoilla, jolloin pääsin ihmettelemään Kien massiivista pedaalilautaa.

Laitteisto oli monimutkainen ja painava kokonaisuus. Kie on tunnettu kuumaverisyydestään, eivätkä tarinat hajonneista pedaalien kytkimistä ja teknikoiden päälle lentelevistä kitaroista valaneet minuun luottamusta rauhallisesta asiakkaasta.

Ymmärsin kuitenkin VHB:n mahdollisuudet keikkailuun maamme rajojen ulkopuolella. Kitarakamat olivat kuitenkin aivan liian painavat, jotta niitä olisi voitu kuljettaa ulkomaille. Aloimme suunnittella Kielle uutta kevyempää pedaalilautaa kustannustehokasta keikkailua varten. 

Keikoille otettiin siksi mukaan vain irtoefektejä ja -johtoja, jotka sitten koitettiin kotimaassa palauttaa takaisin paikoilleen. Lopputuloksena oli se, että homma ei toiminut kunnolla kummassakaan päässä.

Bändille tarjottiin paikkaa Opethin Euroopan kiertueen lämppärinä ja selvää oli, että tällöin pitäisi onnistua myös teknisesti. Bändille teetettiin erityisesti lentomatkustukseen soveltuva pedaalilautakokonaisuus.

Pienet ja tehokkaat “lentokamat” toimivat niin hyvin, että Von Hertzen Brothers hylkäsi isot kamansa kokonaan myös kotimaan keikoilla. Tekemistäni pedaalilaudoista muodostui lopulta olennainen osa bändin vakikalustoa.

Von Hertzen Brothersin kamat ovat olleet vaikein mahdollinen haaste kitarateknikon urallani, ja kun lopulta sain veljesryhmän ”kesytettyä”, olin varma, että Custom Boards -konsepti oli valmis lanseerattavaksi.

Tällä videolla näkyy otteita laudan tekovaiheesta ja signaalin häiriöttömän reitityksen tärkeydestä.

Kien pedaalilauta on jaettu kahteen osaan niin, että hän saa asetettua mikkitelineensä lautojen väliin. Laudan vasemmassa laidassa on bypass-kytkin. Sillä koko laudan saa ohitettua kerralla, jos miehen temperamenttisuus äityy pisteeseen, jossa jokin pedaalipolo saa tuta keikka-adrenaliinin tenhon.

Tällä videolla VHB:n kitarateknikko Taneli Ratas esittelee efektejä ja Kien keikkakalustoa Tavastia-klubin lavalla:

Kie käväisi hiljattain Markus Nordenstrengin haastateltavana Radio Helsingin Kuusikielinen taivas -ohjelmassa.

Lähetyksessä kuultiin leppoisa juttutuokio, jossa kaverukset kertasivat Kien vaikutteita kitaransoittajana ja keskustelivat hänen mieltymyksestään delay-efektin käyttöön. Aihe oli Kielle ajankohtainen, sillä hän oli juuri päivittänyt kesän keikkoja varten vanhan Line 6 DL4:n modernimpaan Strymon Timelineen.

Mikä Kien soitosta tekee sitten niin ainutlaatuista? Mielestäni hän yhdistelee teknistä osaamista, psykedeelisiä sävyjä, räyhäkästä fraseerausta ja vaaran makuista soittamista ainutlaatuisella tavalla, mikä tekee Kiestä yhden suosikkikitaristeistani. Lisäksi hän fanittaa Josh Hommea.

27.6.2016 Kimmo Aroluoma
Kirjoittaja on Custom Boards-pedaalilautakonseptin kehittäjä, joka on myös työskennellyt aika ajoin Kien kitarateknikkona.

TILAA KUUKAUSITTAINEN BACKSTAGE-BLOGI SUORAAN SÄHKÖPOSTIISI

POIMINTOJA KIEN PEDAALILAUDASTA:

Strymon Timeline

Strymon Timeline sisältää 12 erilaista huippulaadukasta viivesoundia lähes rajattomilla muokkausmahdollisuuksilla. Kuin Line6:n DL-4 nykypäivään päivitetttynä. 200 muistipaikkaa suosikkisoundeillesi. Täydellisesti midiohjattavissa. Sisältää myös 30 sekunnin stereoloopperin.
499,00 €
Osta

Voodoo Lab Sparkle Drive

Erinomainen versio legendaarisesta Ibanezin TS-808, jossa on myös mahdollisuus täysin puhtaaseen boostaamiseen, joka oli yksi TS:n yleisimpiä käyttötarkoituksia.
149,00 €
Osta

 

comments powered by Disqus