Pedaalilaudan hyödyt

"The opening act's performance serves to 'warm up' the audience, making it appropriately excited and enthusiastic for the headliner."

Uskon, että jokainen haluaisi päästä soittamaan suuremmille yleisöille. Tämä tapahtuu yleensä jonkun isomman bändin lämmittelijänä. Kiertueelle halutaan poikkeuksetta yhteistyökykyinen ryhmä, joka:

 1. Vetää puoleensa omaa yleisöään.
 2. Osallistuu kiertueen kuluihin.
 3. On teknisesti kykeneväinen hoitamaan ammattimaisen show’n epämääräisissäkin olosuhteissa.

Isommilla lavoilla myös laitteiston teknisen tason pitäisi olla samalla viivalla musiikin kanssa. Lämmittelypesti ja sitä kautta lopullinen breikkaaminen voi jäädä tapahtumatta, jos jätät huomioimatta oman laitteistosi roolin tässä kokonaisuudessa.

Portinvartijat

Isompien bändien lavamanagerit eivät halua mukaansa bändiä, josta on vaivaa. Heillä on paljon sanavaltaa siihen, kuka kiertueelle otetaan mukaan. Jos signaalisi pätkii juuri sillä "tärkeällä keikalla", tarkoittaa se myös keskeytystä illan kulkuun. Tämä ei ole varmasti sinunkaan käsityksesi hyvästä lämmittelijästä, eihän?

Keikkamyyjä myy promoottorille usein bändipaketin, jonka kaikki osaset tukevat kokonaisuutta. Sopimuksessa voi lukea esimerkiksi, että kolme yhtyettä soittaa omaa materiaaliaan sovitun mittaiset keikat. Jos esiintymiset keskeytyvät teknisten seikkojen myötä, alkavat ongelmat vaikuttaa jo muidenkin yhtyeiden toimintaan ja siten koko illan onnistumiseen.

Managerin ja crewin yhteistyö

Menestyneet bändit ovat huomioineet tämänkin puolen. Heidän managerinsa ovat osanneet panostaa sopimuksien teknisiin yksityiskohtiin. Samalla bändin mahdollisuudet edetä urallaan ovat kasvaneet huimasti. Kotimaasta kärkiesimerkkinä käyvät vaikkapa Michael Monroe ja Von Hertzen Brothers. Heidän managerinsa Virpi Immonen (kuvassa vasemmalla) on ollut aktiivisesti rakentamassa bändeistään kokonaisuutta, jossa myös crewillä ja pedaalilaudoilla on oma tärkeä osansa.

Myös King Foo Managementin Jouni Markkanen on panostanut tuotantoon ja logistiikkaan rakentaessaan Amorphiksen uraa. Kaikilla Seppo Vesterisen (kuvassa oikealla) manageroimilla bändeillä (HIM, The Rasmus ja Reckless Love) on palkattuna omat tuotannosta vastaavat henkilönsä.

Näille kaikille bändeille ja managementeille yhteistä on se, että heidän menestyksensä ei ole tullut vahingossa. Siihen on panostettu joka sektorilla.

Miten tämä liittyy pedaalilautoihin?

Olennaisesti. Pedaalilauta on haavoittuvaisin osa kitaristin arsenaalia. Se on linkki vahvistimen ja kitaran välillä. Sen tulee toimia saumattomasti. Jostain syystä kitaristeilla laitteiden kokoonpano kilpistyy yleensä pedaalilautaan tai sen puutteeseen. Kitara kulkee casessa ja vahvistin odottaa paikan päällä tai kulkee mukana omassa casessaan. Mutta ne pedaalit. Pahimmillaan niitä kuljetetaan muovipusseissa, joista ne kasataan lavalle sotkuisten johtojen kanssa.

Pedaalilaudan tarve voi syntyä monesta eri näkökulmasta

Lopputulos voi olla sama, mutta silti eri ihmiset arvostavat eri ominaisuuksia pedaalilaudoissa. Kitaristi arvostaa käytettävyyttä ja soundia. Ehkä vähän ulkonäköäkin. Kitarateknikko arvostaa varmaa toimivuutta ja nopeaa pakattavuutta. Käyttötarkoitukseen sopiva paino on plussaa.

Entäs taustajoukot? Välittävätkö he soundista? Eivät oikeastaan. Tai välittävät, mutta se ei ole heidän vastuualuettaan. He ovat hoitaneet paikalle osaavia äänimiehiä huolehtimaan soundista heidän puolestaan.

Bändin miksaaja arvostaa signaalin laatua. Lavalla monitorimies arvostaa kytkemisen nopeutta ja siisteyttä.

Keikkamyyjälle on etua siitä, että bändillä on "paketti kasassa". Jos bändillä on crew ja tuotanto, tarkoittaa se myös, että he ovat tosissaan. Keikkapaikalla luodaan ammattimainen vaikutelma. Sana kiirii festarin päätteeksi promoottorille. "Sillä bändillä oli homma hallussa", kuulen lavamanagerin kertovan promoottorille. "Voiko heitä ottaa päälavalle ensi kerralla?", hän kysyy. "Puolestani milloin vaan", vastaa lavamanageri. Ja taas on yksi este poistettu menestyksen tieltä.

Manageria kiinnostaa myös kuljetuskustannukset, eli kuinka kompakteja bändin laitteet ovat. Suomen eturivin bändien tavaramäärää on hirvitelty moneen otteeseen, ja keikkapalkkioista iso osa valuukin rahdituskuluihin. Siksi pieni on kaunista, etenkin lentokoneessa.

Miksi pedaalilautaprojektisi on vielä vaiheessa?

Toimivan järjestelmän kasaaminen omin avuin on aikaa vievää puuhaa. Vaikka tahtoa pedaalilaudan tekoon olisi, jää se usein puolitiehen. Oikeita tarvikkeita on vaikea löytää, ja kiinnitykset tehdään kuluttajatarvikkeilla, jotka eivät ole tarkoitettu ammattikäyttöön. Lisäksi järjestelmän heikkoudet alkavat paljastua vasta tien päällä. Tämä on tuttu näkymä keikkalavoilta:

Hätä ei ole kuitenkaan tämän näköinen. Autamme miestä mäessä ja kasaamme sinulle halutessasi ammattimaisen pedaalilaudan. Lopputulos voi olla vaikkapa tämän näköinen: 

Top 10 -hyödyt ammattimaisesta pedaalilaudasta

 1. Oikein suunniteltu pedaalilauta on helppo kuljettaa. Pehmeä laukku kulkee kätevästi lentokoneessa. Kova case ei rikkoonnu pakettiautossakaan.
 2. Kiinnitämme pedaalit niin, etteivät ne irtoa kuljetuksen aikana. Säästät laitteidesi huoltokustannuksissa ja efektien käyttöikä pitenee.
 3. Hiljaisuus on tärkeä osa musiikkia. Tarjoamme sinulle täysin häiriöttömän signaalin.
 4. Johtoviuhka on helppo kytkeä vahvistimeen. Lava pysyy siistinä, etkä kompuroi johtoihisi.
 5. Saat otettua sähköt pedaaleillesi vahvistimen takaa samalla johtoviuhkalla. Vältät maalenkit ja kaatuneiden juomien aiheuttamat vaaratilanteet.
 6. Kaikki liitännät on varmistettu niin, ettei pätkimisiä synny. Kitarasi kuuluu yleisölle koko keikan ajan.
 7. Ammattimainen pedaalilauta on vaivaton kasata. Olet bänditovereitasi nopeammin valmis. Ehdit levätä ja tehdä muitakin asioita.
 8. Ammattimainen pedaalilauta on myös nopea purkaa. Olet bänditovereitasi nopeammin takahuoneessa tekemässä tuttavuutta fanien kanssa.
 9. Varkaustapaukset loppuvat, koska pedaalit kiinnitetään niin, ettei niitä saa helposti irti.
 10. Ennen kaikkea, kunnollinen pedaalilauta auttaa sinua eteenpäin urallasi. Tulet paikalle ja kytket laitteesi nopeasti. Soitat ja pakkaat pedaalilautasi hetkessä. Matkalla ulos kättelet lavamanagerin ja kiität kohteliaasti. Tämä jos jokin jättää bändistäsi positiivisen vaikutelman.

Muista, ettei mikään voi pelastaa sinua kuitenkaan pahimmalta viholliseltasi – itseltäsi.

Pitämällä laitteesi kunnossa varmistat, etteivät ne ole menestyksesi esteenä. Voit keskittyä siihen mikä on tärkeintä, eli soittamiseen. 

25.10. 2013 Kimmo Aroluoma
Kirjoittaja on toinen Custom Soundsin omistajista ja parantumaton kitaralaite-entusiasti.

LISÄÄ AIHEESTA:

comments powered by Disqus